Közzétéve:

A gyógynövények alkalmazása

A gyógyító növények több formában fejtik ki hatásukat. Leggyakoribb alkalmazási formája természetesen a teaivás. A gyógyító anyagok legegyszerűbb felvételi módját jelenti és egyben folyadékszükségletünk pótlását is szolgálja.

A gyógyteákat mindig frissen készítsük el. A vizes kivonatok hosszabb ideig nem tarthatók el, hidegen maximum 24 órát tárolhatjuk. Mindig hideg vizet – lehetőleg tisztított, szűrt vizet vagy forrásvizet – használjunk hozzá. Gyógynövényekből készíthetünk forrázatot, főzetet vagy áztathatjuk a növényi részeket. (A friss növényből készíthetünk növénylét, pépet és tinktúrát is

A puha növényi részekből – levél, virág, puha szár, föld feletti ’herba’ rész – álló teafüvet mindig forrázzuk, az edényt letakarjuk és átlagosan 5-10 percig állni hagyjuk, majd szűrjük.

 A tömörebb állományú növényrészekből – gyökér, gyöktörzs, gumó, kéreg, termés – főzetet készítünk. Ilyenkor a növényrészt hideg vízbe rakjuk és enyhén forraljuk 5-10 percig, majd 10-15 perc múlva leszűrjük.

A hőérzékeny anyagokat tartalmazó növényi részeknél (pl. csipkebogyó, fehér fagyöngy, fehérmályva, papsajt, lenmag) áztatás szükséges. Szobahőmérsékletű vízben 8-12 óra hosszat áztatjuk a növényrészt, majd leszűrjük. Elfogyasztáskor meglangyosítjuk.

Egyes gyógyteákat naponta többször is lehet fogyasztani, ezeket érdemes apró mennyiségekben, kortyonként elfogyasztani. Sohase igyunk forró teát, várjuk meg, amíg kellemes hőmérsékletre hűl. A keserűanyag tartalmú étvágyjavító teákat ízesítés nélkül, főétkezések előtt éhgyomorra kell meginni. A hashajtó teákat este lefekvés előtt célszerű elfogyasztani. Hatásukat 6-8 óra múlva, reggelre fejtik ki. A lázcsillapító, izzasztó teákat ágyban kell fogyasztani, majd utána jól be kell takarózni.

Lehetőség szerint ízesítés nélkül fogyasszuk el a teát, de ha édesíteni kívánjuk, akkor használjunk cukor helyett mézet. A köhögés elleni teakeverékek és idegnyugtató teák esetén a méz fokozza a gyógyhatást, illetve jó hatással van az idegekre. Fontos azonban megjegyezni, hogy sohase édesítsünk gyomor-, máj-, epe- és fogyasztó teát.

Általános szabály, hogy egyfajta gyógynövényből készült tea maximum egy hónapig fogyasztható, majd két hét szünet után – szükség esetén – újra ismételhető a kúra. A teakeverékek három hónapig fogyaszthatók, majd ebben az esetben is két hetes szünetet kell tartani. A hatóanyagok néhány hét alatt, fokozatosan fejtik ki hatásukat, azután már nem jelentenek új ingert a szervezet számára és hatástalanná válnak. Egyes gyógynövények hosszútávon alkalmazva káros mellékhatásokat okozhatnak és csak rövid ideig alkalmazhatók. Ezt igyekeztünk feltüntetni az adott gyógynövénynél a listában.

A teaivás ne a sietésről szóljon! Élvezzük az ital illatát, leheljük be gőzét. Kortyonként fogyasszuk és csak arra gondoljunk, ahogy a gyógynövény hatóanyagai elárasztják szervezetünket, erősítenek és gyógyítanak.

A teakészítés mellett gyakran alkalmazunk egyes gyógyfüveket inhalálásra, amikor a hatóanyag a tüdőn keresztül jut a szervezetünkbe. A nyálkahártyát fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, hörgőtágító, hurutoldó illóolajok belélegezve jutnak az alsóbb légutakba. Az inhalálás történhet vizes pára formájában párolgó meleg folyadékban (gőzölés), teába csepegtetve, légtérbe párologtatva, aromaolaj vagy gyógyfüvek oldatának fürdővízbe keverésével, illetve készíthetünk szárított gyógynövényekből álló párnát vagy kisgyerekeknek babát, amely a megfelelő növénnyel megtöltve fejti ki kellemes, nyugtató hatását.

A Bioliget üzletben forgalmazott gyógynövények ismertetője betű szerint: A – D , E – Gy , H – K , L – P , R – V

Az árlistában a „Gyógyfüvek” főkategórián belül találhatók meg az egyes növények és árak.