Közzétéve:

A méz és a virágpor

A hideg beköszöntével a megfázásos betegségek időszaka is közel került hozzánk. A sok gyógyhatású készítmény mellett azonban adott a természet néhány olyan ’terméket’ számunkra, amelyek – kellemes ízük mellett – sokféle gyógyhatással is rendelkeznek. A következőkben a méz jótékony hatásairól lesz szó.

A méz könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz, amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket. Sokkal több, mint édesség vagy édesítőszer. Egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású élelmiszer, melyet a szerves savai idéznek elő. Illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavító hatásúak. Cukrai könnyen felszívódnak.

A mézben számos enzim található, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer akadálytalan munkájához. Ezek az enzimek olyan anyagok, amelyek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Lerövidítik a gyógyulási időt, javítják a vérkeringést és felgyorsítják a véralvadást.  

Nyomelemekben – kalcium, magnézium, jód, vas, réz, cink, kobalt, nátrium, foszfor, mangán, kén – és vitaminokban – A, B1, B2, B3, B6, C, E, folsav és biotin – gazdag készítmény. A mézben különböző fehérjék, növényi festékanyagok, aromaanyagok és szőlőcukor találhatók.

Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a máj méregtelenítő munkáját, enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Epe- és hasnyálmirigy megbetegedéseknél is sikerrel alkalmazható. Kitűnő baktériumölő hatású. Sebek, gyulladások gyógyítására már az ókori egyiptomiak is felhasználták a mézet. Néhány mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is.

A méz összességében egy olyan teljes értékű táplálék, amely a gyógyhatások mellett a fáradtság és kimerültség tüneteinek orvoslására is azonnali segítséget nyújt. Rendkívül magas tápanyagtartalma és gyors felszívódása miatt percekkel az elfogyasztása után érezteti hatását és energikusabbnak érezhetjük magunkat tőle. Számos sportoló fogyaszt edzés előtt mézet, hogy még nagyobb lendülettel végezze a napi edzésadagot.

A méz színe és aromája nagyméretben függ származásától. Friss állapotban többnyire átlátszó, azonban hosszabb állás során egyes mézfajták kikristályosodhatnak. A kristályosodás elsősorban a szőlő- és gyümölcscukor arányának összetételétől függ. A besűrűsödött méz azonban nem veszíti el belső értékeit. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha óvatosan melegítjük, azonban 40 C° fölött már károsodik a minősége.

Több, mint háromszáz változata ismert, melyek színükben és ízükben is eltérhetnek egymástól. Legjellegzetesebb tulajdonságaikat a származási helyük, vagyis az adott virágok nektárjai határozzák meg. A sokféle méz közül néhánynak a legjellemzőbb tulajdonsága:

Akácméz: Kellemes, gyengén akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe a csaknem színtelentől a halványsárgáig terjedhet. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen, valamint a gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott. Nem domináns ízkaraktere miatt italok és sütemények szívesen használt édesítőszere.

Hársméz: Színe a gyűjtés idejétől függ. A későbbi származásúak barnás árnyalatúak. Kristályosodásra hajlamos. Illata és íze határozott. Kellemes, pikáns aromája fűszerezi az ételeket és az italokat. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. A gyógyászatban különösen hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas.

Virágméz: A színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjedhet. Ez elsősorban a benne levő összetevőktől függ. A mézet értékes mezei virágokról és gyógynövényekről gyűjtik a méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Propoliszos méz: Mivel az emberi szervezet az aminosavak közül csupán néhányat képes kitermelni, a többihez táplálék révén kell hozzájutnia, s erre mindennél alkalmasabb a méhek által gyűjtött virágpor. Rendszeres napi fogyasztásánál érezhetően javul az egészségi állapot, csökken a fáradtság, kimerültség, fokozódik a munkakedv, az életöröm. A virágpor jótékony hatással van a máj- és vérkeringési zavarokra, idegrendszeri gyengeségekre, vérszegénységre, a dülmirigy (prosztata) megduzzadásánál, hajhullásnál, bőrbetegségeknél. A propolisz könnyedén elbánik nem egy baktériummal és vírussal, semlegesít bizonyos mérgeket, enyhíti a viszketést és jó regeneráló hatással bír. Kiváló fájdalomcsillapító.

Méhpempős méz: Mikrobaölő hatása miatt jól használható a fertőző és gyulladásos folyamatok megelőzésére és a különböző bakteriális és gombás bőrbetegségek gyógyítására. A méhpempő egy nagyon összetett anyag. Megtalálható benne számos olyan anyag, mely az ember táplálkozásában létfontosságú, így igen sok B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6), továbbá C-, D-, E-, H-vitamin. A felsoroltak közül kiemelkedik a B-vitamin-tartalom. Tartalmaz még különböző nyomelemeket (kén, mangán, nikkel, kobalt). Fehérjetartalma nagyon magas (12-18 %) és teljes értékű. A méhpempőt az inkák és egyiptomiak testi-szellemi frissítőként használták.

Virágpor: Az egyik legfontosabb fehérjeforrásnak is nevezhetjük, hiszen 20-féle aminosavat tartalmaz. Ásványi anyagok közül leginkább káliumot és foszfort tartalmaz. Vitamintartalma is bőséges, ám függ attól, hogy milyen virágról származik. Ajánlott sokszínű, sokfajta virágport fogyasztani. 
Az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógymód úgy tarjta, hogy a virágpor szabályozza az emésztést, hatásos a hasmenés és a székrekedés ellen. Fokozza a szellemi teljesítményt. Idős emberek esetén a magas koleszterinszint, az emlékezetzavarok és a koncentrálási nehézségek ellen hat. Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés, immungyengeség és prosztatabántalmak esetén. Tripofán tartalma miatt alkalmas lehet a hajhullás ellen.

A méz felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja húsok sütéséhez, mártások, szószok készítéséhez is, de a legelterjedtebb mégis a süteményekben, teákban vagy gyógyteákban való alkalmazása. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hőkezeléssel veszít értékes tápanyagaiból. Tea ízesítésénél érdemes csak a kissé kihűlt folyadékba keverve használni.

 

Hírleveles vásárlóink között minden hónapban kisorsolunk egy 10.000 Ft-os vásárlási utalványt. Ezen rendelést díjtalanul juttatjuk el a kisorsolt vevőnknek. A sorsoláson az adott havi megrendelők vesznek részt, akik hírlevelet is fogadnak tőlünk. Hírlevelet havonta egyszer, a hónap elején küldünk.

A hírlevélre való feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy e-mailt az info@bioliget.hu címre “Hírlevél” tárgy mezővel.  

 

Az árlistában a mézek ide kattintva tekinthetők meg