Közzétéve:

A yumeiho (japán) masszázs

A feszültség oldásának egyik lehetséges módja a masszírozás. A japán masszázsról Musits Endre masszőrrel beszélgettem, aki átfogó képet adott erről a hazánkban kevésbé ismert kezelésről.

Hogyan került kapcsolatba a yumeiho masszázzsal?

10 évvel ezelőtt tanultam a masszázst. A japán masszázs volt az első, amit megtanultam és már a tanfolyamon beleszerettem. Utána még többféle masszázst is megismerhettem közelebbről, de igazából csak ezt csinálom, mert ettől hatékonyabbat nem találtam. Van kis átfedés a thai masszázzsal, de számomra a japán masszázs többet jelent.

Miben különbözik a többi masszázsfajtától a Yumeiho?

Komplexebb.  Ez a masszázs három különböző technikát ötvöz: a csontkovácsolás, a hagyományos masszázs és az energiakezelés előnyeit használja. Az energiacsatornák mentén történő végtagkimozgatásokat, nyújtásokat és az izmok megdolgozását alkalmazza.  Elmondható, hogy a japán masszázs az izmok lazításával, a testszimmetria helyreállításával és az energia harmonizálásával fejti ki egészségmegőrző hatását. Az eredete egészen a Shaolin szerzetesek idejébe nyúlik vissza.

Milyen hatással van ez a masszázs a befogadóra?

Helyreállítja az ízületek mozgását, oldja a testben keletkező energiablokkokat és kiegyensúlyozza magát a testet. Oldódik a feszültség a váll- és fenékrészen. Az ízületek megmozgatásával könnyebb lesz utána a mozgás és a forgás. Kaptam már olyan visszajelzést, hogy az egyik vendégem az autóval való tolatásnál érezte meg igazából a masszázs utólagos hatását, mert képes volt a tevékenység közben hátra fordulni. Összességében azt mondhatjuk, hogy ennek a masszázsnak a stresszoldó hatása – az energetikai tisztítással és testi lazítással – egy nagyon nyugodt, kellemes állapotot hoz létre. A kezelés után a paciens energikusabbnak, mozgékonyabbnak, lazábbnak érzi magát. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság csökken. Hathatósan kezeli a nyak, csípő és gerincbántalmakat, jó hatással van a hát-, derék-, és lábfájdalmakra, az idegbecsípődésekre és a különböző tartáshibák megelőzésére illetve javítására.

Hogyan történik a kezelés?

A masszírozás a földön – tatamin – történik. Ennél a masszázsfajtánál a vendég egy könnyű pamut öltözékben van, általában egy pamut nadrágban és pólóban. a kezelés során nem használunk olajat vagy krémet. A páciens először leül, a kezelő mögé térdel , ráteszi a kezét a paciensre és innentől kezdve elindul az energiaáramlás kettejük között.

Az ízületek mozgatása nem szokott zavart okozni?

Ez mindig egyénfüggő. Első alkalommal mindig felkészítem a vendégeimet. Elmondom, hogy mi és hogyan történik a kezelés során. Természetesen, amikor még nem ismeri a vendég a masszőrt, nehezebben engedi el magát. Ilyenkor természetesen az izmok is feszültségben vannak.

A kimozgatások emlékeztetnek a thai masszázsra. Mennyi hasonlóság van a kettő között?

A Yumeiho masszázs más mozdulatokat alkalmaz, mint a thai masszázs. A thai inkább nyújt és lazít, a yumeiho pedig inkább gyúr és lazít. A japán masszázsban nincsenek benne azok az erős feszítések, amelyek a kevésbé rugalmas izomzattal megáldott embereknek sokszor inkább fájdalmat jelentenek, mintsem nyugalmat.

Kinek ajánlott a yumeiho?

A kezelés korra és nemre való tekintet nélkül mindenki számára alkalmazható. Időseknek, gyerekeknek, hölgyeknek és uraknak egyaránt. Sportolóknak az izomzat funkcióinak javítására és a sportteljesítmény fokozására, illetve a mozgásszervi panaszok vagy időskori problémák esetén a tünetek enyhítésére. A módszer egyaránt alkalmas megelőzésre, kezelésre, illetve a teljesítőképesség fokozására. Férfiak és nők egyaránt járnak hozzám masszírozásra.

Helyileg hol történik a kezelés?

A vendégek egy része hozzám jön, mások pedig kényelmesebben érzik magukat a saját megszokott környezetükben. Ilyenkor előzetes egyeztetés után házhoz is szoktam menni. A legfontosabb dolog, hogy a kezelés nyugodt körülmények között történjen, hogy az illető el tudjon lazulni, képes legyen kikapcsolni magából minden zavaró külső tényezőt és csak magára figyeljen.

Milyen esetekben ellenjavallt a masszázs?

Általánosságban elmondható, hogy a fertőző betegségben szenvedőket, lázas betegeket és daganatos megbetegedésben szenvedőket soha nem szabad masszírozni. Ilyen esetekben nem lehet tudni, hogy milyen hatással van rájuk a masszírozás. 

Mi a helyzet a kismamákkal?

A kismamák masszírozása kényes és vitatott téma. Természetesen lehet masszírozni a babát váró hölgyeket, de azt csak gyakorlott masszőr végezze. A mozdulatok finomabbak és vigyázni kell arra, hogy ne okozzunk vérbőséget.

Ajánlja az otthoni masszázst pároknak, családtagoknak?

Természetesen. Azt vallom, hogy mindaz, amit szívesen csinálnak és örömmel fogadnak, az gyógyít. Mind lelkileg és mind fizikailag. Maga az érintés – hogyha abban benne van a jó szándék – hat a másik emberre és önmagunkra is. Persze ne akarjon nyakat ropogtatni az illető, mert esetleg látta vagy tapasztalta valahol, hiszen az csak bajok forrása lehet, de legyen szó családtagokról vagy párkapcsolatban élőkről, igazi meghitt pillanatokat tud szerezni egy házi masszázs kinek-kinek a maga módján. 

Hogyan látja a masszázs megítélését mostanában?

Alig 10 évvel ezelőtt a masszázs és masszírozás sok ember szemében egyet jelentett az erotikával. Azóta nagyon sok változás történt. Kialakult a wellness és reform-életmód, az emberek rengeteg területen szembesülhetnek az egészséges életmód alternatíváival és ma már a masszázs a különböző problémákat gyógyító, betegségeket megelőző lehetőségek egyikét jelenti. Hozzátartozik a kikapcsolódáshoz, a feltöltődéshez és egy alternatív utat biztosít önmagunk belső lelki békéjének megtalálásához.

Ha valaki esetleg kedvet kapott a masszíroztatáshoz, hogyan tudja felvenni Önnel a kapcsolatot?

Elérhető vagyok a következő telefonszámon: 30/577-0705 – Musits Endre

 

Feleki János