Közzétéve:

Balázs István természetgyógyásszal beszélgettünk

balázs istván természetgyógyász

A betegségek kezelésének egyik alternatív módja a természetgyógyászat. Balázs István okleveles természetgyógyásszal, reflexológussal beszélgettünk a Bioliget üzletben a munkájáról kötetlenül.

Mióta foglalkozol természetgyógyászattal és mi motivált téged?

2000 óta működtetem a Test-Lélek Természetgyógyász rendelőmet Újpalotán. Mindig is közel állt hozzám az alternatív gyógyászat, de a legnagyobb hatással a tanáraim voltak a pályámra. Köszönettel tartozom Professzor Dr. Török Szilveszter tanárnak, Béki László természetgyógyász tanárnak, Bánszki Judit reflexológusnak és olyan ismert idegorvos természetgyógyászoknak, mint Dr. Kapuvári András és Dr. Palágyi Jolanda.

Az ismert tanárok ezek szerint nagy hatással voltak rád. Mivel foglalkozol pontosan?

A rendelőmben elsősorban megelőző gyógyító munkával, járó betegellátással és oktatással foglalkozom. Naponta gyógyítok masszírozással, csontkovácsolással, időnként fülakupunktúrás kezelésekkel. Mindemellett az állami természetgyógyászati vizsgákra folyamatosan készítek fel tanulókat.

Milyen problémákkal keresnek meg a gyógyulni vágyók?

Krónikus és degeneratív betegségek kezelésében megelőzésében vannak tapasztalataim. A reflexológiával sikereket értem már el a lumbágó, vastagbélgyulladás, cukorbetegség, migrén, alvászavarok, miómák, ciszták, vesebetegségek, illetve ismeretlen eredetű fájdalmak, allergiák, lelki problémák kezelésében.

Mit lehet tudni a reflexológiáról?

A reflexológia a természetgyógyászati ágak között a legelterjedtebb Magyarországon. Gyógyítók, orvosok és ápolók is alátámasztják azt a megfigyelést, hogy a talpon kb. 70000 idegvégződés található, és a talp több mint 80 jól körülhatárolt zónára, pontra osztható fel. Minden egyes zóna bizonyítottan összeköttetésben áll egy-egy szervvel, testrésszel. Így tehát a talpi zónákat masszírozva, stimulálva reakciót lehet kiváltani a hozzá tartozó szervben. Persze sok mindent szem előtt kell tartani, pl. a különböző masszázsfogásokkal lehet az egyes szervek működését serkenteni, vagy nyugtatni, de figyelembe véve a páciens életkorát, egészségi állapotát, a kezelések időtartamát is helyesen kell megválasztani.

Mire jó a reflexológia azon kívül, hogy nagyon kellemes és frissít?

A kiváltott reflexhatásokkal meg tudja szüntetni a testben az energia-áramlást akadályozó blokkokat, ezáltal biztosítja a szervek akadálytalan működésének helyreállítását és beindítja a szervezet saját öngyógyító folyamatait.

Milyen esetekben alkalmazható ez a masszázsfajta?

Mindenkinél alkalmazható babáktól az idősebb korosztályig, csak helyesen kell felmérni az egyes páciensek testi-lelki állapotát, és ehhez kell igazítani a kezelések időtartamát, módját és erősségét. Ez a masszázsfajta nem szabad, hogy fájjon, hiszen a talp eléggé érzékeny, és már egy kis nyomással, simítással is kiváló eredményt lehet elérni. Azonkívül a lelki tényezőket is figyelembe kell venni adott esetben.

Reflexológia és lélekmasszázs?

Lélekmasszás – ízlelgeti a szót és mosolyodik el István. – Nevezzük inkább reflex-masszázsnak, hiszen itt energiák mozgósításáról van szó, melyek a test körül található éteri energiák- közismertebb néven aurák-állapotára is hatást tudnak gyakorolni. Nagyon sok betegség gyógyulása gyorsítható, ha fényt derítünk a beszélgetések, kezelések során a lelki okokra, és akár még gyermekkori traumák energetikai blokkját is oldani lehet. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a minket körülvevő energiaburok és a test között szoros a kapcsolat, ha baj van az érzelmi életünkkel, a lelkünkkel, az a fizikai testünket is legyengíti, teret engedve a betegségek kialakulásának.

Ezért helyezek hangsúlyt a test és lélek egyidejű gyógyítására. Ezt el lehet érni különböző masszázsokkal, mint például a reflexológia, vagy az egész testet behálózó energiapályák meghatározott pontjainak nyomásával, a gerinc mentén futó idegpályák megfelelő stimulálásával.

Mi történik amikor először érkezik hozzád egy beteg?

Első alkalommal mindig egy állapotfelmérést végzek. A talpon lévő zónák, pontok állapotát látva pontos képet kapok az egyes panaszokról, a már lefolyt, vagy még kialakulóban levő betegségekről. Ezeket megbeszélve egy rövid kérdőívet töltök ki, mely a páciens életmódjára vonatkozik. Mindezt összegezve javasolok terápiát, mely az életmódváltást, étkezési szokások megváltoztatását és minden esetben egy gyógynövényekből összeállított teakúrát tartalmaz a megfelelő masszázsfajta és energetikai kezelés mellett.

Merre található a rendelőd?

A 15. kerületben a Zsókavár utca 37 alatt működik a Test-Lélek stúdió, de a honlapomon számos információ megtalálható a betegek visszajelzéseivel együtt.

Köszönöm a beszélgetést István! A munkádhoz további sok sikert kívánok és végezetül megadjuk az elérhetőséged az olvasóinknak:

Balázs István Természetgyógyász – Életpálca.hu