Közzétéve:

Fogyókúráról mindenkinek

Naponta ezer helyről zúdulnak ránk a tökéletes alakú nőket és férfiakat megjelentető reklámok, amelyek – valljuk be őszintén – többségünkben vegyes érzéseket váltanak ki. Irigyeljük őket azért, mert úgy néznek ki, mintha bármit elérhetnének a külsejükkel, ugyanakkor frusztrálnak is azzal, hogy mi miért vagyunk hajlamosabbak a hízásra és miért nem tudunk csak pár kilót is leadni a ránk rakódott feleslegből. Pedig annyi mindent kipróbáltunk már. 

Ahhoz, hogy hatékonyan fogyni tudjunk és elkerüljük a visszahízást – amit sok helyen jojó-hatásnak is neveznek -, időre van szüksége a testünknek és a lelkünknek egyaránt. Nem kell egyik napról a másikra kidobnunk a hűtőszekrény tartalmát, a cél a fokozatos életmódváltás, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb lemondások nélkül, de biztosan célt érjünk. Csodadiéták mindig voltak és lesznek is, melyek lapos hasat ígérnek egy hónapon belül, de azok tartósságáról már senki sem beszél.

Három fő dolog van, amelyben meg kellene változtatni az életmódunkat: a táplálkozás módjában és milyenségében, a napi folyadékpótlásban és természetesen a testmozgást illetően. Mielőtt ezekre részletesen kitérnék, pár mondatban hadd térjek ki a visszahízás lehetséges okára.

Nagyon sok diéta épül tévesen arra, hogy minél kevesebbet és ritkábban étkezzünk, illetve arra, hogy este 6 óra után már nem szabad semmit sem elfogyasztani, mert az már a hasunkra megy. Napjainkban már a legtöbb táplálkozás-kutató egyetért azzal, hogy célszerű naponta 4-5 alkalommal étkezni, ezzel ugyanis anyagcserénk átáll egy sokkal hatékonyabb működésre, amely mind mentálisan, mind fizikálisan jó hatással van az emberi szervezetre. Amikor hosszabb ideig nem veszünk magunkhoz táplálékot, a szervezet átvált egy tartalékoló üzemmódra és elkezdi a zsírraktárak feltöltését. Ha sok idő kimarad két étkezés között, akkor ez a mechanizmus automatikusan életbe lép. Az ilyen helyzeteket a szervezetünk úgy értékeli, hogy nincs biztosítva a folyamatos tápanyag-utánpótlás, ezért lassítja az anyagcsere-folyamatokat, a bevitt tápanyagok nagy részét pedig zsírrá alakítja és elraktározza.

Táplálkozás

Alapvető fontosságú, hogy változtassunk a táplálkozás mennyiségén, minőségén és az étkezések gyakoriságán.

A gyakoriság és mennyiség fontosságát a fentiekben már olvashattuk, azt azonban fontos megjegyezni, hogy a többszöri étkezés nem jelent több kalória-bevitelt a szervezetünkbe. A reggeli adagját lehet csökkenteni, így lehetőség van „tízórai” gyanánt túró rudi vagy valamilyen cukormentes keksz elfogyasztására. Az ebéd és vacsora adagja is csökkenthető, így beilleszthető a klasszikus „uzsonna” is az étrendbe. Nem kell nagy ételekre gondolni a köztes időszakban. Megteszi egy kis sovány sajt, puffasztott rizs, egy müzliszelet, egy kis adag aszalt gyümölcs, párolt zöldség, tojás vagy valamilyen sovány joghurt is. Rengeteg lehetőség van arra, hogy kis adagokban juttassunk be egészséges élelmiszereket a szervezetünkbe. Ha estére nagyon megéheznénk, együnk egy kalóriaszegény joghurtot pár szem friss gyümölccsel, de akár fagyasztott gyümölcsöt is beledobálhatunk egy-két órával korábban, amivel ízletes „desszertet” készíthetünk magunknak.

A táplálkozás minőségi változtatása alatt az elfogyasztott ételek alapanyagait értjük. Fokozatosan térjünk át a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására – a kenyérféléket lehetőség szerint pirítósként fogyasszuk -, együnk több rostokban dús élelmiszert (pelyhek, korpák, müzlik), zöldségeket nyersen és párolva, friss gyümölcsöket, olajos magvakat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húsokat és a főzéshez használjunk kókuszolajat vagy olivaolajat.

Folyadék-pótlás

Minden fogyókúra és méregtelenítés alapja a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. A legjobb választás a szénsavmentes víz, amely lehetőség szerint legyen szűrt, tisztított vagy Pi-víz. A folyadék átmossa a májat és belülről tisztítja a szervezetünket. Több úton is távozik a szervezetből a folyadék, ezért folyamatos utánpótlás szükséges. Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, hanem folyamatosan tartsunk magunknál vizet. Átlagosan naponta 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott. Amennyiben valamilyen állóképességi edzést is végzünk, a szervezet folyadékszükséglete még inkább megnő. Ajánlott a tevékenység előtt1-2 órával feltölteni magunkat 3-4 dl folyadékkal. Huzamosabb ideig történő folyamatos mozgás esetén a tevékenység után érdemes ásványi anyagokat tartalmazó vizet vagy izotóniás italt fogyasztanunk.

Mozgás

Számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a számunkra megfelelő mozgásformát elkezdjük. Most, hogy már a hideg téli napokat sem hozhatjuk fel kifogásként, elsőként a szabadban végezhető tevékenységek egy részét vegyük sorba. A zsírégetés beindításához az alacsony intenzitású, hosszan tartó (45-60 perc) mindennapi testmozgás szükséges, míg a közepes és magas intenzitású edzés a szív- és vérkeringési rendszer edzettségét fejleszti. Kezdőként mindenképpen ajánlatos óvatosan és körültekintően megválasztani a mozgás fajtáját és időtartamát. Ráérünk fokozatosan növelni a terhelést.

A legegyszerűbb és bárhol kivitelezhető tevékenység a gyaloglás. A tavaszi illatok, a friss zöld fák látványa, esetleg a kedvenc zeneszámok a fülhallgatóból nem csak a testünket, hanem a lelkünket is megújítja. Stresszoldó tevékenységnek sem utolsó, hiszen közben a gondolataink nem a rohanáson és a munkán járnak.

Két kedvenc és szintén nem sok eszközt igénylő tevékenység az ugrókötél és a hullahopp karika. Ez utóbbi „munka” a derekunk vastagságán tud faragni. Természetesen nem mint helyi zsírégető, de a testünk úgy is tudja és megoldja, hogy honnan égessen el plusz kalóriákat. Az összes szabadban végezhető tevékenységet lehetetlen lenne felsorolni, de a futás, úszás, kerékpározás, tollaslabdázás vagy egy kis foci a baráti körben nagyon alaposan átmozgatja a testünket.

Az említett mozgásformák jó része edzőteremben is végezhető és akár ki lehet egészíteni könnyű súlyzós edzésekkel, fallabdázással, tornával, evezőpad használatával, különböző futó- és lépcsőző gépekkel, illetve az adott terem által kínált egyéb mozgásformákkal.

Egy fontos megjegyzés a tévhitekre: sokan nehezen szánják rá magukat arra, hogy lemenjenek egy fitness terembe, amire számos magyarázatot is tudnak adni: túlságosan meg vagyok hízva, túl vékony vagyok, ott mindenki jól néz ki, zavarna, hogy megbámulnak, öreg lennék a sok fiatal között, nincs rá időm…. és lehetne még sokáig sorolni. Bevallom, évekkel ezelőtt hasonló problémáim nekem is voltak, de aztán egyszer megembereltem magam és eldöntöttem, hogy másképp szeretnék élni. Azóta sok-sok nagyon vékony vagy túlsúlyos, nagyon fiatal vagy idős, csúnya és szép emberekkel találkoztam ott és mondhatom, az egyetlen dolog, ami eszembe jut ilyen esetekben: ez az ember tenni szeretne valamit az egészsége érdekében, azért van itt.

Táplálék-kiegészítők, zsírégető és fogyasztó teák

Nagyon sok hatásos táplálék-kiegészítő van forgalomban. Mivel mindannyiunk szervezete másképp működik, ezért nincs biztos recept vagy termék, amely mindenkire ugyanúgy hatna. Elképzelhető, hogy az egyik termék valakinek beválik, míg másik kettő azt mondja rá, hogy egy fabatkát sem ér.

Ezek a termékek segítséget nyújthatnak abban, hogy intenzívebben érezzük a munkánk gyümölcsét, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy nekünk kell elsősorban megdolgozni a saját sikerünkért. A zsírégetők többsége valóban hatásos, de ahhoz egy kicsit mozognunk kell, egy kicsit változtatni kell a táplálkozásunkon és egy kis odafigyelés szükséges önmagunkra. Szóval ha eldöntöttük, hogy változtatunk megjelenésünkön, érdemes valamilyen táplálék-kiegészítő mellett letenni a voksot és együtt változni a termék hatásával. Minden csak rajtunk múlik.

A Bioliget bioboltbanfogyasztó teák és egyéb fogyást elősegítő táplálék-kiegészítők állnak vevőink rendelkezésére.

 

Kapcsolódó írások:

Fogyókúra és táplálkozás 1.

Fogyókúra és táplálkozás 2.

A reform életmód gabonái 1.

A reform életmód gabonái 2.

A kókuszolaj