Közzétéve:

Itthon vagyunk – Egerszalók

Egerszalókon évekkel ezelőtt volt egy „nomád” fürdő, amelyet a falu határában feltörő hévíz tett ismertté és híressé. Egyrészt a víz és a körülmények, másrészt a vízből kicsapódó mészkő látványa varázsolt el mindenkit. Olyannyira, hogy sokan képesek voltak 100-150 km-t is megtenni azért, hogy részesei lehessenek annak a páratlan élménynek, amit az ottani  – sokszor éjszakai – fürdőzés jelentett főleg a téli időszakban, amikor a kinti hideg és a szinte forrónak mondható víz találkozásából kialakuló gőzfelhőben két méterre sem lehetett ellátni. Néhányan munka után vágtak neki az útnak, hogy együtt eresszék ki a fejekből a gőzt….. természetesen a gőzben.

Amikor ismertté vált, hogy egy elegáns szállodát építenek a vízforrás helyén, sokan sok követ megmozgattak, hogy mindez ne valósulhasson meg. Azonban – rácáfolva az előzetes negatív reklámkampány-dömpingre -, az egerszalóki fürdő már most a környék egészségügyi központjává változott. Sikerült úgy megvalósítaniuk a wellness központ kialakítását, hogy mindeközben megmaradt az eredeti fürdő is, amely hosszabb nyitva tartásával továbbra is várja az éjszakai vendégeket.

Maga a wellness fürdő páratlanul gazdagon van kialakítva. Egészségügyi szolgáltatások garmadája várja a vendégeket, miközben figyeltek a különböző korosztályok és wellness rajongók igényeire is. Külön részben vannak a gyógyvizes külső-belső medencék és ugyanígy megosztott a hagyományos vizes medencék elrendezése is. A wellness rajongók a belső részben élvezhetik a különböző szaunák, masszázsok és fürdők ajánlatát, az egész épületegyüttes látványa pedig önmagáért beszél. Nem is említve a völgyet körbeölelő erdőket és a forrás által kialakított hófehér sóhegyet (mészkőlerakódást). A fürdővel összeépülő szálloda még befejezetlenül is impozáns látványt nyújt. Az átadása jövőre várható.

A 410 méter mélyről feltörő egerszalóki gyógyvíz 65-68 °C-os. A nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrokarbonátos hévíz, amelynek a metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. A gyógyvíz többek között ízületi és reumatikus bántalmak, gerincbetegségek, csontsérülések, mozgásszervi elváltozások és egyes nőgyógyászati betegségek gyógyítására alkalmas.

Az egerszalóki pihenést érdemes összekapcsolni a 6 km-re található Egerrel, amely számos programmal és látnivalóval várja az oda utazókat.  A város jellegzetes török és barokk építészeti hangulattal fogadja az oda utazókat. Természetesen kihagyhatatlan az egri vár, amely múltunk egyik sikeres eseményét juttatja eszünkbe és persze gyerekkorukban biztosan sokan beleképzelték magukat a Gárdonyi regény egyik hősének helyébe. Emellett természetesen múzeumok, templomok, a székesegyház, a minaret, a szűk utcák és teraszos helyek teszik egyedivé a várost.

Egy ott tartózkodás alkalmával érdemes ellátogatni az egri borvidék leghíresebb helyére, a Szépasszony-völgybe, ahol a boros pincék mindig szívesen látják egy pohár finom borra, ahol élőzene mellett beszélgethet barátaival, családjával. Szabadtéri programok, borkóstolás, finom ételek, hangulatos esték várják a szórakozni vágyó vendégeket.