Közzétéve:

Közeledik a karácsony

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával megindult a visszaszámlálás a karácsonyig. A karácsonyról a legtöbb embernek a békesség és meghitt családi közeg jut eszébe, de ezt az időszakot megelőzi még az ajándékok, meglepetések kitalálása, elkészítése, beszerzése. 

Szerencsések azok, akik képesek odafigyelni a másikra, “venni” a jeleket, hogy mivel tudnának meglepetést szerezni egy-egy családtagnak, barátnak vagy akár munkatársnak. Ugyanakkor ahhoz, hogy nekünk örömet tudjanak szerezni, kicsit nyitottnak és játékosnak kell lenni. Nem árt, ha burkoltan jelzéseket küldünk olyan dolgokról, aminek igazán tudnánk örülni. Ennek módját és eszközeit persze mindenkinek magának kell kitalálnia.

Ahogy telnek a napok, egyre idegesebb és türelmetlenebb lesz mindenki. Egy tavalyi emlék jutott eszembe, amely akár kortalannak is nevezhető. Egy bevásárlóközpontban nézelődtem karácsony előtt és elcsodálkoztam az embereken. Legtöbbjük megrakott táskákkal a kezükben nyomult előre, de az arcokon egyáltalán nem látszódott az öröm vagy annak valamilyen halvány jele. Időnként elkaptam egy-egy visszafogott szitokszót is, amint a valószínű feleség dühösen sürgeti a valószínű férjet, hogy igyekezzen már gyorsan választani valami elektromos kütyüt valószínűleg a gyereküknek. 

Az ajándékok mindig egy bizonyos személynek szólnak, de nem feltétlen kell nagy összegeket elkölteni ahhoz, hogy megajándékozzunk valakit. Persze mindenkinek nem készíthetjük el saját kézzel az ajándékot, de akár jópofa meglepetés is lehet az egyedi ajándékokból.

Kis kézügyességgel szebbnél szebb tárgyakat készíthetünk magunk is. Az egyik ilyen eszköz lehet az üvegfesték, melyet felhasználhatunk egyedi formájú palackokra, tükörre, üveglapra, tányérra, hogy aztán váza, gyertyatartó, egyedi pohár vagy éppen egy bekeretezett kép legyen belőle. 

Egy másik ilyen hasznos tárgy lehet a szalvéta. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi mindenre fel lehet használni. Szebbnél-szebb szalvétákat lehet megvásárolni az üzletekben, amelyeket változatos módon fel lehet használni. Egy egyszerű cserepet felruházhatunk valamilyen évszaknak megfelelő “ruhával”, de akár egy csempét, egy kopott tálcát vagy egy dobozt is átalakíthatunk faliképpé, vagy díszdobozzá. A köztudatban szalvétatechnika néven szerepel a szalvéta ilyen módon való felhasználása. Többnyire nem kell más hozzá, csak a szalvéta, ragasztólakk és hobbifesték.
Kézügyességet kevésbé igényl? apró meglepetés lehet a gyertya-, gipsz vagy szappanöntés. Ezekhez a technikákhoz a megfelel? eszközöket a hobby és kreatív boltokban lehet beszerezni. 

A számítógépünket is rengeteg módon felhasználhatjuk: fényképalbumok, naptárak, zenei vagy video lemezek, borcímkék saját kézzel is elkészíthet?k. Egy kis nyomdai segítséggel a játékos kedvű ismerősöknek csináltathatunk puzzle-t, vagy egy kis kreativitással összeállíthatjuk saját családi magazinunkat is. De ugyanígy egy jó foto program segítségével akár olyan tájakra is elvihetjük az illet?t, ahova mindig szeretett volna eljutni, de nem volt még rá módja.  
Egy szépen átalakított doboz megtöltve különböző teákkal figyelmes ajándék lehet azoknak, akik nagy teafogyasztó hírében állnak, és még nem is beszéltünk a konyháról, ahol számos édes meglepetés készülhet.

Az egyetlen fontos dolog, hogy tudjuk, a másik minek tudna igazán örülni. Nem feltétlen az anyagiakon múlik, hogy milyen meglepetést tudunk szerezni, csak ismernünk kell annyira a másikat, hogy tudjuk, melyek azok a zenék, amiket szeret hallgatni, milyen képek tetszenek neki, vagy hova vágyik igazából.