Közzétéve:

Ropogós rántott hús Panko morzsával

Valószínűleg te is találkoztál már egy-egy ázsiai étteremben vagy akár a Kentucky egyik boltjában olyan rántott hússal vagy zöldséggel, amelynek a bundája extrém ropogós volt, a belseje pedig hihetetlenül omlós, puha. A ropogós panírhoz sok esetben a Japánból származó Panko morzsát használják fel, mely az itthoni zsemlemorzsához képest fehér színű, jóval méretesebb darabokból áll, a vele készült étel pedig ropogós és egyben látványos is lesz.

Felhasználható húsokhoz, rákféleségekhez és zöldségekhez akár az általunk hagyományosnak tartott panírozás szerint is, de ízlés szerint kihagyható a liszt és a tojás használata is. A Panko morzsával készült étel a külső ropogós bundája miatt kiváló gasztronómiai élményt ad, melyet egyre több étterem épít be a palettájára.

Mivel a panko panír a szokásosnál vastagabb, sok esetben nem szoktál lisztben előbundázni a húst, de persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a hazai módszer szerint panírozni.

 

A receptet most pulykamell csíkokra szabtuk:

Hozzávalók:

½ kg pulykamell filé
pankómorzsa
görög joghurt
tandoori masala fűszerkeverék

1. A vastagabb csíkokra vágott pulykamell darabokat a tandoori masalával és kevés sóval elkevert joghurtba helyezzük és a hűtőben állni hagyjuk kis ideig. Nálam ez egy napra sikeredett.

 

2. A joghurtos pácból kiemelt csíkokról szedjük le a pác nagy részét és forgassuk meg a Panko morzsában, majd helyezzük sütőpapírra.

3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fok) majd a sütőrácsra helyezett és kevés olajjal megszórt húsokat toljuk be a sütőbe. A hús vastagságától függően 20-30 perc alatt ropogósra sül. A pulykamell tökéletesen átveszi a pácból a tandori ízeit. Én olajspray-t használtam, mely elkerülhetővé teszi a túl sok zsiradék használatát, de természetesen ezt máshogy is meg lehet oldani a sütőben való sütéskor.

Önmagában is megállja a helyét a panír miatt, de bármilyen köret illik hozzá. Ha bevált, akkor jöhet legközelebb a pankós cukkini…

 

Kapcsolódó termékek:

Panko morzsa

Tandoori masala fűszerkeverék

Kókuszolaj sütőspray

Olívaolaj sütőspray

Repceolaj sütőspray

 

Panko morzsa
Tandoori pácban érlelt pulykamell
Pankobundás pulykamell csíkok
Pankoban sült pulykamell csíkok