Közzétéve:

Söpörjük ki a mérgeket! – a méregtelenítés

Mérges vagyok? Ez a kérdést egy ismerősöm tette fel nekem a napokban, arra panaszkodva, hogy egy csomó nyavalya gyötri: állandóan fáj a feje, gyorsan elfárad, rossz az emésztése, nehezebben emlékszik bizonyos dolgokra és ráadásul még különböző bőrproblémák is előjöttek nála.

Már a számon volt, hogy hirtelen elintézzem az egészet annyival, hogy az a legegyszerűbb módja a gyógyulásának, ha a méreganyagokat egyszerűen be sem engedi a szervezetébe és átáll egy egészséges étrendre, de inkább elmagyaráztam az egész méregtelenítési folyamatot és egy-két ötletet is adtam a ráhangolódás kedvéért. Nem tartott tovább 5 percnél, de úgy láttam, hogy egy kis salaktalanító kúrához sikeresen meghoztam a kedvét. Ha nem bánod, akkor veled is megosztom…

A méregtelenítés elsődleges célja, hogy a szervezetünk megszabaduljon a környezetből felhalmozódott káros anyagoktól. Ez lehet bármi, amit a testünk nem képes hasznosítani: színezékek, hidrogénezett zsírok, a szennyezett levegő vagy ivóvíz, a gyógyszerekben található vegyi anyagok vagy akár az élelmiszerekben lévő növényvédő szerek maradványai. Ezeket az anyagokat a szervezetünk a zsírsejtekben raktározza el. A méreganyagok sokféle betegség forrásai lehetnek. A korábban felsoroltak mellett pszichés problémákat okozhatnak, hatással vannak az immunrendszerre és anyagcsere-folyamatokra is. Lassítják a belek működését, ami akár elhízáshoz is vezethet. A szervezetünket ilyen esetekben lefoglalja a méreganyagok kiürítése, így nem képes megfelelően hasznosítani a tápanyagokat sem.

Évente kétszer-háromszor ajánlatos megtisztítani a szervezetünket. Erre többféle módszer és lehetőség van, közülük a számunkra megfelelőt kell kiválasztani.

A legegyszerűbb méregtelenítő kúrák egyike az egynapos léböjtkúra, amikor csak friss, nyers zöldségekből készült leveket lehet fogyasztani. Ezen idő alatt az emésztőrendszerünk pihentetve van és gyorsul az új sejtek növekedése. Ajánlott a cékla, zeller, káposzta és sárgarépa leve fogyasztásra, ezáltal biztosítani tudjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiségű C-vitamint, nátriumot, béta-karotint, cukrot és folsavat. Akár össze is keverhetjük ezeket az italokat és ízesíthetjük Cayenne borssal is. A megfelelő napi folyadékbevitel érdekében a zöldséglevek fogyasztását célszerű szénsavmentes vízzel vagy ízesítés nélküli gyógyteákkal felváltva fogyasztani.

Amit viszont igazán ajánlani tudok, az egy komplett, önmagunkra való odafigyeléssel kezdődő méregtelenítő hétvége. Ennek egyik eleme a salakanyagoktól való megszabadulás, de mindennek az alapja a belső béke és nyugalom megtalálása. Ehhez nyugodt környezet, megfelelő arányú mozgás és pihenés, sok folyadékfogyasztás valamint a kiválasztást segítő tevékenység szükséges.

A salaktalanítás történhet léböjttel – szilárd tápanyagok nélkül -, folyadék-és gyümölcs kúrával vagy akár tarthatunk friss és párolt zöldségekből álló kúrát is. A lényeg, hogy ezekre a napokra mindenképp mondjunk le az élvezeti szerekről – kávé, cigaretta, alkohol, kóla, fekete tea és cukrozott italok -, és fontos tényező, hogy  a kúra ne járjon éhezéssel. A salakanyagok vastagbélből való kiürítésére használhatunk a vastagbéltisztításra kialakított készítményeket: Colon cleanse, Normo tabletta vagy Útifűmaghéj. A folyadékfogyasztás legyen legalább 3 liter naponta.  A folyadék pótlására ihatunk gyógyteákat, szénsavmentes vizet, zöldség- és gyümölcsleveket. A víz feloldja a toxinokat és segíti a szervezetből való kiürülésüket is.

Az anyagcsere-folyamatok serkentése többféle módszerrel is lehetséges. A legegyszerűbb egy kis testmozgással rábírni a verejtékmirigyeinket a munkára. Az izzadás a méregtelenítés egyik legjobb formája. Egy kis torna, futás, edzőterem vagy akár egy kis kerti munka is elősegítheti azt, arról nem beszélve, hogy utána jobban is érezzük magunkat. Sport vagy úszás után a szaunázás még inkább felgyorsítja a méreganyagok kiválasztását. Fontos azonban, hogy ezen esetekben megnő a szervezet folyadékszükséglete, amelyet pótolni kell. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha pár napos léböjtkúrát tartunk, a szervezet ezen időszak alatt átmenetileg legyengülhet.

Amennyiben lehetőségünk van rá, egy szakember által végzett nyirokmasszázs segíti a vér és a nyirok áramlását, melyek a sejtekből elszállítják a méreganyagokat.

Természetesen a méregtelenítés az önmagunkkal való foglalkozásról is szól, ezért érdemes megtalálni az egyensúlyt a mozgás és pihenés között. Vonuljunk vissza, üljünk be egy kád forró illóolajos vízbe vagy egy medencébe, relaxáljunk és persze aludjunk sokat. A rossz gondolatoktól úgy tudunk a legegyszerűbben megszabadulni, ha egyszerűen nem veszünk tudomást a negatív dolgokról: kapcsoljuk ki a tévét és ne hallgassunk abban a pár napban híreket sem. Inkább tegyünk be a cd lejátszóba valamilyen nyugtató, relaxációs zenét.

Sajnos a rossz hír az, hogy az első napokban a méregtelenítés nem túl kellemes folyamat. A szervezetünknek át kell állnia egy teljesen új emésztési és anyagcsere formára. A méreganyagok távozása különböző tüneteket okozhat: pattanások jelenhetnek meg a bőrön, átmenetileg levertebbek lehetünk és akár egy kis szédülést is érezhetünk. Az átmeneti kellemetlen tünetek azt jelzik, hogy a szervezetünk dolgozik a bennünk felhalmozódott rossz anyagok ellen és a kúra után testileg, szellemileg és lelkileg is fittebbé válunk, energiával töltődünk fel és megszabadulhatunk a fáradtságtól, levertségtől, a fejfájástól és bőrproblémáktól.

Amiben a Bioliget biobolt segíthet a kúrákhoz: Dr. Steinberger méregtelenitő italcsomag, Neera méregtelenitő ital, Méregtelenitő tapaszok, méregtelenitő – és gyógyteák, illetve egyéb salaktalanításhoz megalkotott táplálék-kiegészítők.