Közzétéve:

Tönköly tészta vagy hagyományos tészta?

tönköly tészta

Szinte minden fórumon elhangzik, hogy a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek (jelen esetben tészták) sokkal egészségesebbek, mint a hagyományos fehér lisztből készült termékek, azonban az üzletben sokszor találkozunk a kérdéssel, hogy “de mégis miért lenne jobb nekem?”.

Ha röviden kellene válaszolni a kérdésre, akkor azt mondanám: a teljes kiőrlésű liszt nem csak a gabonamag belsejét tartalmazza, hanem a csíráját és héját is, melyek rostokat, B- és E-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaznak. Mivel a teljes kiőrlésű gabonából készült tésztának (és természetesen minden más sütőipari terméknek) sokkal nagyobb a rost tartalma, mint a fehér lisztből készült tésztának, így jobban laktat. Alacsony a glikémiás indexe, így a vércukorszintet is lassabban emeli, de jó hatást fejt ki koleszterin, szív- és emésztési problémák esetén is. Sokak számára természetesen finomabbak a fehér lisztből készült termékek, de sajnos azok tápértéke jelentéktelen. Bár ez esetben a sima tönköly tészta (nem a sötét változat) hasonló ízvilágú.

Persze bővebben is lehet írni a teljes őrlésű vagy tönkölytésztáról. Elmondható, hogy ezek a tészták gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A bennük található rostok serkentik a bélműködést, a jóllakottság érzetét keltik és segíthetnek a vastagbél megbetegedések megelőzésében. A belőlük készült tésztákba tojást sem kell tenni, így azok koleszterintartalma nullára csökken.

Néhány szó a tönkölybúzáról, mely az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend ismét. A tönköly búzaszemek erős pelyvalevéllel fedettek, melyek jól védik a szemeket a környezeti szennyeződésektől – beleértve a radioaktív sugárzásokat is -, valamint egyes kórokozóktól és kártevőktől. A növény gyomelnyomó képessége kiváló. Hántoláskor a környezet által szennyezett pelyvalevelek eltávolításra kerülnek, aminek eredményeként a külső toxinoktól mentes mag kerül feldolgozásra. A tönkölybúza a közönséges búzához képest nagyobb fehérjetartalommal és rendkívül kedvező aminosav-tartalommal rendelkezik.

Magas az ásványi anyag tartalma (vas, magnézium, kobalt) és vitaminokban gazdag (A, B, E). A tönkölylisztből készült tésztának kimagasló az élettani hatása, mindemellett könnyen emészthető. A kedvező fehérje-keményítő arányának köszönhetően nem terheli felesleges kalóriákkal a szervezetet, így nem hizlal. Már kis mennyiségben is jóllakottság érzést kelt, mert a belőle készült ételek dúsak, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

A Rédei cég különlegességként hozta forgalomba a bio spirulina algával, medvehagymával és spenóttal ízesített tönkölytészákat, melyek gazdag ízvilágukkal és esztétikai hatásukkal igazi különlegességnek számítanak a hazai tésztakészítés folyamatában.

A tönkölylisztből készült tészták kiválóan beilleszthetők az étrendbe. Egyaránt felhasználhatók köretnek és főételnek. Készíthetünk belőle sós és édes tésztákat egyaránt. Mindenkinek ajánlható, de különösen azoknak, akik sportolnak, fogyókúráznak vagy esetleg tojásérzékenyek.

 

Kapcsolódó termékek:

Tészták, tönköly tészták