Leírás
A hántolt árpa (árpagyöngy, gersli) laktató leves- és főzelékbetét, de főzőkolbászok és édességek összetevője is lehet. A sólet elengedhetetlen tartozékaként is elhíresült.
A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpát tehetjük levesbe: az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. A természetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.
A Csuta hántolt árpa jó, ha a felhasználás előtt néhány órára be van áztatva. Főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatott árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek és kihagyhatatlan a töltött káposztából.
Összetevők: árpa
Kiszerelés: 500g