Leírás
A hántolt árpa (árpagyöngy) méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. A hántolás során eltávolítják a mag külső rétegét, így nem képezheti részét a teljes értékű táplálkozásnak.
Laktató leves- és főzelékbetét, de főzőkolbászok és édességek összetevője is lehet. A sólet elengedhetetlen tartozékaként is elhíresült.
A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpát tehetjük levesbe: az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. A természetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.
Az árpagyöngyör érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatot árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek és kihagyhatatlan a töltött káposztából.
Összetevők: hántolt árpa
Kiszerelés: 500g